1. Gå eller sykle til universitetet
Dette tar kanskje litt lengre tid enn bussen, men det er både gratis, utslippsfritt og til og med helsefremmende! Du kan også høre på musikk eller podkast, eller ta følge med andre medstudenter og venner.
2. Skaff deg møbler og andre ting du trenger gratis på FINN
På FINN.no finnes det uendelige mengder av gratis møbler og utstyr til hjemmet, og noe av det trenger du kanskje til studenthybelen din? Om du trenger noe som ikke gis bort gratis, er det likevel en stor sjanse for at det selges mye rimeligere på FINN enn i butikkene.
3. Spør folk du kjenner eller naboer om å låne
Trenger du en stekespade eller litt sukker, så er det helt greit å banke på og spørre noen om å få låne. De fleste er veldig behjelpelige og setter nok pris på å bli spurt! Bruk også biblioteket til å låne både bøker og verktøy (ja, flere bibliotek låner ut verktøy, og det samme gjør Clas Ohlson).
4.Ta med drikkeflaske hjemmefra
Med egen drikkeflaske har du vann gratis og tilgjengelig gjennom hele dagen - og den kan fylles opp nesten hvor som helst.
Vi i redaksjonen i Studenterspør.no ønsker oss stemmer som forteller om hvordan det er å være ung, student og menneske i dag. Dette er ett av de innsendte bidragene. Vil du skrive for oss, kan du se hvordan du går frem her
5. Skal du flytte eller trenger du noen esker å oppbevare ting i?
Gå på matbutikken eller skobutikken og spør om du kan få banankasser eller skoesker - butikkene gir ofte bort disse gratis, og om de ikke har noen inne akkurat når du kommer, kan du spørre om de kan holde av til deg.
6. Bruk menskopp eller tøybind
Menskoppen er billig, kan brukes både mens du sover, trener og bader, og varer i mange år. Tøybind er også vennlige mot lommeboka og planeten, og rengjøres enkelt ved hjelp av den miljøvennlige sitronsåpen fra På stell. Denne kan kjøpes på Jernia, og fjerner flekker som magi - tro meg!
7. Bruk ryggsekk eller handlenett når du handler
Funker i både i matbutikken og i andre butikker.
8. En ting kan brukes som flere ting
Syltetøyglass kan brukes som drikkeglass. En vinflaske kan brukes som kjevle. Håndklær og kluter kan brukes både på kjøkken og bad, istedenfor tørkerull. Og t-skjorter kan brukes som putetrekk.
9. Små triks for mathandelen
Kjøp nedpriset mat. Kjøp grønnsaker som ikke er perfekte. Kjøp løsvekt. Frys ned det du kan. Og ikke glem å skrive handleliste!
10. Kjøp brukte pensumbøker
Her kan du se etter pensumbøkene dine brukt:
Det er også mulig at biblioteket har bøkene du trenger, og kan låne dem ut til deg.11. Reparer
På nettsiden Ta vare på det du har får du gode råd om hvordan du kan fikse tingene dine selv, og reparatører som kan gjøre det for deg.
12. Unngå trender
I samfunnet vårt er det mange som ønsker å påvirke oss til å kjøpe produkter vi absolutt ikke har bruk for. Klær, elektronikk og kosmetikk for eksempel. Prøv å ikke bytte ut tingene dine hvis du ikke må, og ta godt vare på dem - telefonen din kan for eksempel fungere i over ti år. Klær kan vare enda lenger. Og ikke abonner på nyhetsbrev på e-post som oppmuntrer til å sløse bort penger. Husk at du er god nok som du er - du trenger ikke alt som andre påstår at du trenger.
13. Gi telefonen din et langt liv
Lad telefonen ikke mer enn til 80 prosent, skru den helt av et par ganger i uka eller når du sover, og slett apper du ikke bruker, som bare spiser av kapasiteten.
14. Unngå impulskjøp
Lag en oversikt over tingene dine, så ser du om det er noe du mangler, eller om du har alt du trenger. Hvis du plutselig finner noe du har veldig lyst på, kan du ha en regel om å vente for eksempel to uker og se om du fortsatt ønsker å kjøpe det. Du kan også ha en fast handlefri dag i uka, hvor du ikke bruker penger.
15. Vær tålmodig
Har du leker, bøker eller klær som barn i familien kan arve? Istedenfor å kvitte oss med ting vi har vokst fra, er det mulig å for eksempel putte det i en eske på loftet og gi det til enten egne barn eller andres barn i framtiden. Kanskje setter også barna pris på å kunne låne vintage-garderoben til mamma eller pappa når de blir eldre?
16. Senk strømforbruket
Skru ned varmeovnen 1-2 grader. Dusj i kaldere vann i et par minutter. La klærne lufttørke. Eller arranger strømsparekonkurranse med vennene dine - den med lavest strømregning vinner!
17. Kast røyken (men ikke på bakken)
18. Gi gaver som koster lite, men som gleder stort
Tegninger med koselig tekst. Opplevelser (kanotur, museumsvandring, filmkveld, etc.). Gavekort på tjenester (vasking, gressklipping, maling, snømåking, barnepass etc.)
19. Ta initiativ til billige og miljøvennlige aktiviteter
For eksempel kan du arrangere byttekvelder, reparasjonskvelder og restemiddager, og i helgene/feriene går det an å leie DNT-hytter veldig rimelig i skog og mark. Bor du langs kysten kan du melde deg på ulike strandrydde-arrangementer. Da jeg bodde på vestlandet i fjor, dro mine klassekamerater og jeg ut i en båt til en liten øy og hjalp en bedrift med å plukke søppel frivillig - det var en spennende dag og kostet ingenting, og vi fant til og med flaskepost!
20.Inspirer folk du kjenner til å gjøre det samme som deg
Vær åpen om at du prøver å spare penger og nevn også hvilken positiv effekt det har på miljøet. Da kan du få mer forståelse for at du ikke blir med på alt som skjer, og folk rundt deg kan få lyst til å gjøre det samme!
Ta vare på deg selv, pengene dine og jordkloden. <3