?

Ny student og på autismespekteret, hva er det lurt å tenke på?

Kvinne 19 . 24 Februar 2025

Spørsmål

Hei, Jeg har autisme, men er høytfungerende. Jeg skal studere til høsten, og lurer litt på hva jeg bør gjøre før jeg begynner å studere. Hvem bør jeg ta kontakt med, sånn at de vet om diagnosen min? Lurer også litt på hvordan jeg søker tilleggsstipend.

Kvinne (19)

Psykolog svarer

Hei


Så spennende at du skal begynne å studere til høsten! Det å skulle begynne å studere på universitet/høyskole er en stor overgang for de fleste. Jeg synes du er klok som tenker nå i forkant på hva som kan være bra for deg og som kan øke sjansen for at du vil få en fin start på studietilværelsen din.

Nå kjenner ikke jeg deg, men mange autister jeg har snakket med kan fortelle at de kan bli mer stresset enn nevrotypikere for eksempel av uforutsigbarhet. 

Her er noen forslag til hvordan du kan forberede deg til studiestart og kanskje dempe uforutsigbarheten: 

  • Gjøre deg kjent med campus: Når du vet hvor du skal begynne å studere kan du (med en venn/familiemedlem om du vil) besøke det lærerstedet du skal begynne på i forkant slik at du blir litt kjent med de nye omgivelsene, hvor du finner kantina, biblioteket, auditorier osv.
  • Skape struktur og oversikt: Få oversikt over de ulike fagene du skal ta og lag deg en timeplan med forelesninger, sette av tid til når du tenker du vil jobbe med studiene (en slags kontortid) og sette av tid til når du skal ta deg fri (med god samvittighet). Studiehverdagen har ofte mindre rammer og ytre struktur enn det en hadde på videregående. Det å lage seg litt struktur på hverdagen kan være hjelpsomt og forebygge stress. 
  • Prioritering: Bruk læringsmålene i fagene som rettesnor i forhold til hva slags pensum du skal prioritere og snakk evt med underviserne om hva som er lurt å prioritere. Det er lett å føle seg overveldet, hvis alt føles like viktig!
  • Livet utenom studiene: Studielivet innebærer ikke bare studier, men en skal også ha et ålreit liv utenom, det kan være lurt å tenke gjennom hva du har av interesser du ønsker å fortsette med eller om du har lyst til å være med på noe nytt. Det finnes mange studentorganisasjoner hvor en kan samles om felles interesser. Disse er det ofte mer informasjon om i de første ukene av semesteret samt på lærerstedenes nettsider.   
  • Grupper for de på spekteret: Flere studentsamskipnader og noen lærersteder kan ha grupper for studenter med autisme, det kan gi en følelse av fellesskap og sosial støtte. Sjekk ut tilbudet via studentsamskipnaden sin nettside eller ta kontakt med din studentsamskipnad.
  • Kontakte studieveileder: Det å fortelle noen om diagnosen din kan være lurt slik du selv er inne på. Det kan være fint å begynne med å kontakte en studieveileder der du skal begynne å studere og etter hvert evt gi noe informasjon til undervisere du skal ha. I forkant kan det være fint at du selv reflekterer over om du har noen spørsmål om studiet ditt eller om du selv har tanker om hvordan det å være på spekteret påvirker deg og hva du i så fall trenger/ønsker fra ansatte på studiestedet. Noen jeg har snakket med på spekteret sier at de f.eks ønsker at undervisere er tydelige og klare i kommunikasjonen. Du kan gjerne skrive ned refleksjonene dine s lik at du har de med til samtalen.
  • Tilrettelegging: Studieveileder kan også informere deg om ulike tilretteleggingsmuligheter. Du kan søke om tilrettelegging for eksamenssituasjonen og for selve studieløpet. Du finner mer informasjon om tilrettelegging på hjemmesiden til ditt aktuelle studiested.
  • Tilleggsstipend er for studenter som har nedsatt funksjon og derfor ikke kan jobbe ved siden av studiene (fra august til juni). Dette søker du om via Lånekassen.   En lege eller annen spesialist (f.eks psykolog) må bekrefte dette behovet, gjerne i form av en uttalelse du kan legge ved søknaden. Hvis du har spørsmål om tilleggsstipendet kan du ta kontakt med lånekassen og få direkte svar fra de. 
  • Sosial trivsel: De fleste studenter trives bedre om de har en venn eller flere de kan møte av og til. Om du ikke har venner fra før der du skal studere er det å prøve bli kjent med en medstudent eller noen via interesser/en organisasjon verdt å prøve. 
  • Velkomstuke (fadderuke): I oppstarten av semesteret er det ofte en uke med mye fokus på sosiale aktiviteter og informasjonsmøter hvor målet er å bli litt kjent med medstudenter og med stedet du skal studere. Mange studenter på autismespekteret forteller meg at de synes det kan være for mye fokus på alkohol og drikking på noen slike arrangementer.  Om en ikke orker eller har lyst til å være med på alt kan det være fint og lurt å være med på noen av aktivitetene en er komfortabel med, da det å prate litt med medstudenter i starten kan gjøre det lettere å si hei til de på forelesning og kunne prøve prate litt med noen i pauser, slik at en også kan få noen å spise lunsj med og kanskje bli venner med etterhvert. 
  • Jeg legger ved to studentartikler som handler på ulikt vis om det å være ny student hvor du finner kanskje noe som er relevant for deg. 

Ønsker deg lykke til med studenlivet ditt!  

Vennlig hilsen fra Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?