Spørsmål
Hei! Jeg er en voksen student og jeg er bekymret for en venninne som jeg ikke har hørt fra på flere måneder. Hun er voksen student slik som meg og kom til Norge som flyktning. Vi har hatt litt kontakt til og fra i noen år. Den siste tiden vi kommuniserte virket hun veldig opptatt og ønsket ikke å prate så mye med meg. Jeg spurte henne om hun er bipolar på grunn av humørsvingninger, men hun nektet for det. Noen ganger bare lo hun høyt og lenge i telefonen og snakket usammenhengende. Mer og mer paranoid. Fryktet at nordmenn og folk fra hjemlandet kunne ta henne og familien. Ringte meg kanske fem ganger om dagen. "Tok litt av". Ønsket å ha meg på lydløs før eksamen men opphevet aldri blokkeringen. Kort tid før eksamen sluttet hun å tekste meg jevnlig. Vi ringte hverandre flere ganger i uken. Alt dabbet av. Sendte henne en melding i sommerferien men hun virket rar. Sendte melding til søsteren i dag for å spørre om hvordan det går. Venter på svar. Hva kan jeg gjøre? (Anonymt)
Psykolog svarer
Du høres ut som en god venn som bryr deg. Jeg skjønner godt at du blir bekymret for venninnen din og at det i en slik situasjon kan være vanskelig å vite hva en skal gjøre. Jeg synes det var modig og fint av deg at du kontaktet søsteren. Det er ekstra belastende og vondt å sitte med slike bekymringer alene og det å kunne dele de med noen andre som også kjenner henne kan være lurt.
Jeg kommer med noen forslag om hva det går an å gjøre, så må du vurdere hva som er mulig for deg.
- Selv om venninnen din har tatt mindre kontakt, går det an å prøve på nytt å ta opp med henne at du er bekymret for henne. Jeg legger ved en artikkel som handler om hvordan en kan gå frem i en slik litt vanskelig samtale.
- Det neste trinnet er å ta kontakt slik du allerede har gjort med familie. Kanskje du vil få vite at hun allerede får noe form for hjelp eller oppfølging og uansett kan det være bra for de å bli oppmerksom på at andre oppfatter at hun ikke har det bra.
- Det går også an å ta kontakt med fastlegen hennes og melde fra om bekymringene dine.
- Hvis du ikke vet hvem som er fastlegen hennes, kan du også ta kontakt med legevakten der hun bor, slik at du kan beskrive atferden du er bekymret for (f.eks at du oppfattet at hun pratet usammenhengende, fremstår paranoid, tror noen er ute etter å ta henne og familien, at hun har vekslet mellom intens kontakt og så trukket seg tilbake) og få råd og veiledning om hva du kan gjøre. Noen byer har også det de kaller Livskrisehjelpen du kan kontakte.
- Du eller noen andre som deler din bekymring kan også ta kontakt med TOPS. TOPS er et lavterskeltilbud for alle som er bekymret for at en selv, en venn eller noen i familien er i ferd med å utvikle en alvorlig psykisk lidelse. I Bergen kan du ta kontakt med TOPS på tlf 55958585.
Jeg håper du kan føle deg litt mindre rådvill etter å ha lest dette svaret og at du selv søker støtte hos noen du er trygg på.
Vennlig hilsen fra psykologen