Hvordan spres gonoré?

Gonoré skyldes en infeksjon med bakterien Neisseria gonorrhoeae. Den smitter når slimhinner kommer i kontakt med hverandre under sex – enten vaginalt, analt eller oralt. Det er ikke bare selve samleie som kan overføre smitte; det kan også skje indirekte, via fingre eller sexleketøy. Bakterien er ikke spesielt kresen på hvor den havner, så det gjelder å beskytte seg selv, uansett hvordan du velger å ha sex.

Symptomer – kan du merke noe?

Her er det forskjell mellom kjønnene. Hvis gonoré smitter penis, vil de fleste merke symptomer ganske raskt, som svie ved vannlating eller utflod fra urinrøret. Kvinner har det litt vanskeligere, fordi rundt halvparten ikke merker noe som helst. Symptomene kan være subtile, som endringer i utflod eller blødninger utenom menstruasjon. I hals og endetarm er symptomene enda sjeldnere. Symptomer kan dukke opp to til sju dager etter smitte, men det kan også ta lengre tid. Det gjør det vanskelig å vite nøyaktig når eller hvem man ble smittet av. Og noen har ingen symptomer i det hele tatt, noe som kan gjøre situasjonen mer komplisert – du kan nemlig bære smitten uten å vite det og overføre den til andre.

Er gonoré farlig?

Kort sagt, ja. Uten behandling kan gonoré føre til alvorlige infeksjoner. For kvinner kan dette bety infeksjon i livmor og eggledere, og for menn kan det ramme testiklene og bitestiklene. Dette kan igjen redusere fruktbarheten – ikke akkurat noe man ønsker å bekymre seg for i studietiden. I tillegg gjør en gonoréinfeksjon deg mer utsatt for å få andre SOI-er, inkludert HIV. Så hvis du opplever smerter nederst i magen, feber eller smerter i pungen, bør du få sjekket det ut.

Når bør du teste deg?

Hvis du har hatt sex med en ny partner eller opplever symptomer som svie, utflod eller smerter, er det lurt å teste seg. Det er også viktig å teste seg hvis du har hatt sex med en partner fra et land utenfor Norden, har byttet partner nylig, eller hvis du er en mann som har sex med menn. Det kan ta opptil 14 dager før en test blir positiv, så hvis du tester deg for tidlig og får et negativt resultat, kan det være lurt å teste deg igjen.

Kondom: Ditt beste forsvar

Kondombruk kan virke åpenbart, men det er dessverre ikke alltid like populært. Kanskje det er derfor vi ser at gonorétilfeller blant unge har økt de siste årene. Spesielt blant kvinner har vi sett en økning, men heldigvis viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet at smitten har gått noe ned i 2024. Kanskje flere har begynt å bruke kondom? Det er i hvert fall hva helsepersonell håper på.

Hva med fremtiden?

Noe av det skumleste med gonoré er at bakterien blir mer og mer motstandsdyktig mot antibiotika. I Norge har vi ennå ikke store problemer med resistente bakterier, men i andre land må noen få kraftige antibiotikakurer på sykehus. Så ved å bruke kondom beskytter du ikke bare deg selv, men bidrar også til å bremse utviklingen av antibiotikaresistens – noe som har konsekvenser for fellesskapet.

Oppsummering

Gonoré er kanskje ikke et samtaleemne over middagsbordet, men det er viktig å være klar over risikoene. Det beste du kan gjøre for deg selv (og partneren din) er å bruke kondom og teste deg regelmessig, spesielt hvis du har hatt ubeskyttet sex eller opplever symptomer. Husk, det er bedre å ta et par enkle forhåndsregler enn å måtte håndtere en uønsket infeksjon senere.